Laholm

Bok om Knäredsmålet släpps

På söndag är det boksläpp för Laholmaren Roland Andréassons nya dialektbok ”Begribar du va ja siger ” eller ”Begriper du vad jag säger”. Boken innehåller arton historier och är skriven på knäredsmål.

– Jag har ju levt länge och hört en massa historier, och så har jag blandat och gett. Det är inga dokumentära historier, men som Frithiof Nilsson Piraten sa; ” Sagan är vävd på en varp av sanning”! säger författaren.

Han har arbetat med boken sen i våras och vid sin sida har han haft dottern Lina Andréasson som gjort sidmonteringen samt den före detta länsantikvarien Lennart Lundborg som ritat bilder till historierna, som är plockade från byggden.

Boken har finansierats genom olika stipendier och intäkterna ska gå till att bevara Bollaltebyggets kulturminnesgård i Knäred som är Roland Andréassons hembyggd. Med boken hoppas Roland Andréasson väcka en del skratt - men även några tankar kring våra dialekter:

- Jag hoppas att boken skall ge en del skratt, men också att de som talar dialekt skall godkänna sig själva. För det är viktigt, mycket viktigt, att bevara lokala dialekter, säger Roland Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista