Halland

Hallänningarna väljer bilen

Halläningarna väljer bilen framför bussen eller cykeln, trots en ökad miljömedvetenhet hos dom flesta. Det visar en undersökning som gjorts nyligen.

Maria Kraft, trafikforskare på Folksam säger att det tar tid innan ett miljötänk också märks i handlingar.

– Först när tillräckligt många handlar på ett nytt sätt, då börjar också den stora massan förflytta sina positioner, säger hon.

Att många är medvetna om att de hade kunnat göra annorlunda är positivt enligt Maria Kraft, även om dom flesta enligt undersökningen tar bilen istället för till exempel bussen.

Undersökningen visar att 97 procent i Halland är bilburna. Och över hälften- 55 procent - uppger att dom minst en gång i veckan tar bilen trots att dom hade kunnat välja att åka kommunalt eller cykla utan större tidsförlust.

Den vanligaste anledningen till att halläningarna väljer bilen är att dom anser sig ha mycket bagage och att dom vill komma direkt från dörr till dörr.

Men det att istället välja att åka kollektivt ska inte ses som en uppoffring, tycker Maria Kraft:

– Man vinner både ekonomiskt, och hälsomässigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista