Halland

Polisen maktlös mot våldsfilmer

Allt fler ungdomar i Halland lägger ut autentiska våldsfilmer på nätet, och polisen har svårt att komma åt gärningsmännen.

Polisen har under de senaste åren fått in flera anmälningar från folk gällande filmer som visar misshandel mellan ungdomar.

- Eftersom det i många fall är svårt att bevisa vem som gjort vad lägger polisen ner utredningarna, säger Krister Johansson som  ansvarig för ungdomsutredningarna i Halmstad.

I de flesta fall är det offret eller någon nära anhörig till offret som anmäler. Men att utifrån filmen avgöra vem som gör vad är inte lätt. Och det är lika svårt att få klarhet i vem som lagt ut filmen. Därför tvingas polisen i många fall att lägga ner utredningen.

Enligt Krister Johansson innebär det en extra kränkning för den som utsätts för våld och dessutom blir filmad, inte minst om filmen hamnar på en webbsida.

De autentiska våldsfilmerna är populära om man ser till antalet besökare på internet.

- Det är allvarligt eftersom filmerna kan bli  en inspirationskällla för andra, säger Christer Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista