Halland

Ovanlig ålsmitta stoppar yngel till Bolmen

Årets utsättning av ål i Bolmen och Unnen är hotad. Ålynglen som köpts in från England är smittade med ett mycket ovanligt virus som ännu inte finns i Sverige, och i väntan på nya analyser får ingen ål sättas ut i sjöarna.

Anders Hellström arbetar på fiskeenheten på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Han berättar att man hittat en virussjukdom på importålen som heter VHS, känd på regnbåge och en del annan fisk.

– Att vi hittar den på ål är ovanligt, det har faktiskt bara hänt en gång tidigare i hela världen, säger Anders Hellström.

VHS står för viral hemorragisk septikemi och det är ett virus som finns i Danmark och längre ner i Europa. Däremot inte i Sverige, och därför är det nu mycket oklart om ålynglen kan släppas ut här.

Just nu väntar SVA på resultat från ett danskt laboratorium som kan berätta mer om vad det är för typ av VHS-virus. Sedan är det upp till jordbruksverket att avgöra om fisken ska släppas ut eller avlivas.

Just nu simmar den runt i karantän hos importföretaget Scandinavian Silver Eel i Helsningborg. Det handlar om över en miljon yngel där 42 000 var ämnade för Unnen och Bolmen.

Ålutsättningen där sköts av Svenska insjöfiskarna AB och fiskevårdsområdet och fiskaren Nils Ekwall är oroad idag.

– Hur blir det nästa år? Sker det samma sak då så vi inte kan sätta ut någon ål alls? frågar han sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista