Halland

Nya regler för körkort oroar elever

Från och med första september gäller ändrade regler för att ta körkort för vanlig personbil. Regler som skall korta väntetiderna, är tanken.

Dom nya reglerna innebär att man måste boka teoriprovet och förarprovet samtidigt och att proven ska genomföras nära varandra i tid, antingen samma dag eller inom två veckor.

Hanna Lundborg och Jennifer Eriksson, elever på Halmstad trafikskola tror att de nya reglerna kommer att innebära högre krav på eleven.

– Det kan ju vara bra på så sätt att man inte hinner glömma teorin innan uppkörningen, men samtidigt kan det ju bli litet jobbigt att både övningsköra och plugga, säger de.

Från och med första september i år betraktas kunskaps- och körprovet för personbil som ett sammanhållet förarprov. De båda proven ska göras nära varandra i tid och helst samma dag. Det får inte vara mer än två veckor mellan proven.

Det här hoppas Vägverket ska bidra till att antalet godkända ska bli fler på första försöket, vilket innebär att köerna som länge varit ett problem kommer att minska.

Jan Åkeby, utbildningsledare på Halmstad trafikskola tror att de nya reglerna kommer att bidra till att färre chansar på proven, något som enligt honom är vanligt med de nuvarande reglerna.

– Det säger sig självt att det skapar köer när man som i dag kan försöka med teoriprovet tills man klarat det, och först sedan börja med körlektioner.

– Nu måste man förbereda sig på båda sakerna, säger Jan Åkeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista