Halland

Ökad press på att hjälpa enligt LSS-lagen

Nu sätter regeringen mer press på kommunerna att hjälpa funktionshindrade enligt lagen om stöd och service -LSS.

Från den 1 juli i år måste kommunerna rapportera till länsstyrelsen om de inte kan verkställa beslut om insatser enligt LSS inom tre månader.

– Det är viktigt för att funktionshindrade ska få den hjälp de behöver, säger Kerstin Berger som är socialkonsulent på länsstyrelsen i Halland.

Kommunerna är sedan 1 juli 2006 skyldiga att rapportera alla beslut enligt socialtjänstlagen som dröjt över tre månader att verkställa till länsstyrelsen. Därför kommer rapporteringen om LSS inte medföra några större omställningar för kommunerna.

De svåraste för kommunerna är att genomföra är det som kallas för daglig verksamhet - alltså att ge den handikappade personen något intressant och meningsfullt att göra på dagarna och att ordna boende.

Men det är först när den kvartalsvisa uppföljningen av rapporteringen från kommunerna görs i slutet av oktober som vi kan få en korrekt bild av hur det ser ut i länet.

Regeringen har också beslutat att kommunerna kan vara tvungna att betala en avgift varje gång de inte kan verkställa ett beslut. Detta för att kommunerna ska få ett större tryck på sig att planera sin verksamhet så att de kan ge funktionshindrade den hjälpen de ska ha.

– Men i Halland ligger kommunerna bra till när det gäller beslut om LSS, hävdar Kerstin Berger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista