Halland

Cykelrundor för hemtjänsten när priserna ökar

Dom halländska kommunernas kostnader för bensin och livsmedel har ökat kraftigt. Prisstegringen märks bland annat inom älderomsorgen, där hemtjänsten funderar på att införa fler cykelrundor.

Pusslet med logistik har blivit allt viktigare.

– Årets budget blir svår att få ihop, säger Per Karlsson som är ekonomiansvarig på hemvårdsförvaltningen i Halmstad.

1,5 procent räcker inte långt på hemvårdsförvaltningen när kostenheten höjt sina priser med 10 procent och utgifterna för bensin och diesel gått upp med 25 procent.

Därför funderar man nu på att tillsammans med barn- och ungdomsförvaltningen skriva till stadskontoret för att uppmärksamma dom på problemet.

Prisstegringen märks i alla kommuner. Jämför man första halvåret i år med samma period i fjol har Varbergs kostnader för drivmedel ökar med 14 procent drygt 200 000 kronor.

I Laholm har utgifterna för bensin gått upp med 30 procent och dieseln med 40 procent.

För hemtjänsten är det svårt att hämta in så stora prisökningar, men lite kan man spara in på att jobba ännu mer med logistiken.

– På några områden i bland annat Hishult har vi också lagt in fler cykelrundor, berättar Monica Andersson som är områdeschef i Hishult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista