Halmstad

Äventyrslandet har för höga ljudnivåer

Miljödomstolen har beslutat att Halmstad Äventyrsland måste sänka sina ljudnivåer. Boende i området har överklagat ett beslut från miljö- och hälsoskyddsnämnden från 2007 och hävdar att ljudet från Äventyrslandet är så högt att man inte kan vistas i sin egen trädgård utan att bli störd.

Redan i februari förra året bestämde miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad att Halmstad Äventyrsland ska sänka ljudnivån. Man gick efter naturvårdsverkets råd och riktlinjer för nyetablerad industri och äventyrslandet fick hålla en ljudnivå på högst 50 decibel. Men Halmstad Äventyrsland överklagade.

Eftersom att nöjesparken funnits på platsen sedan 1964 ville de klassas som befintlig industri och därmed ha en ljudnivå på högst 55 decibel. De sa också att äventyrslandets överlevnad är beroende av en högre ljudnivå. Detta gick miljö- och hälsoskyddsnämnden med på.

Men de närboende störde sig fortfarande på bullret och sa att det inte går att vistas i trädgårdar vare sig dag eller kväll utan att störas av bullret från Äventyrslandet. Miljödomstolen har nu återigen beslutat att Halmstad Äventyrspark ska klassas som nyetablerad industri i och med de stora förändringar som gjorts sedan 60-talet och de tillåts numera hålla en ljudnivå på högst 50 decibel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista