Vattenskoterförare har dålig koll på regler

Många vattenskoterförare har dålig koll på vilka regler som gäller ute på sjön. Det menar Kustbevakningen. Just nu råder också en osäkerhet eftersom den svenska vattenskoterförordningen är satt ur spel i väntan på ett beslut i EG-domstolen.

Men det betyder inte att man kan köra hur som helst. Det finns andra lagar att ta till, säger Jonas Andersson på kustbevakningen i region väst.

– Det finns ett regelverk som heter sjölagen och sjötrafikföreskrifterna. Där utefter rapporterar vi alltid vattenskotrar, och det har att göra med fortkörning, bristande lanternföring i mörker, alkohol och det finns en paragraf som beskriver att den som tar en sådan färdväg att man i onödan stör omgivningen och allmänheten kan dömas till penningböter. Det är ett lagstöd som man skulle kunna jobba mycket mer efter om man inte kan arbeta efter vattenskoterförordningen

Vattenskoterförordningen som även gäller jetski, är satt ur spel medan EG-domstolen kontrollerar om den strider mot unionens handelsavtal. Om de svenska reglerna hindrar vattenskoterförsäljningen här.

Men enligt andra lagar kan man alltså komma åt skoterförare som kör för snabbt och stör. Frågan är bara vad som är störande beteende. Badgästerna i Haverdal har olika uppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista