Halland

Protester mot försämrad postservice

Från och med 2011 kan hyresgäster i flerfamiljshus bli tvungna att hämta sin post på utlämningsställen istället för att få den direkt hem.

Anledningen är att Post & Telestyrelsen (PTS) vill att fastighetsägare ska sätta in postboxar i alla flerfamiljshus innan 2011.

Men fastighetsägarna vill inte installera postboxar. 

– Finns det inga postboxar i fastigheterna 2011 tänker posten inte dela ut post till dom boende, säger Anders Jonsson på Forum För Fastighetsboxar i Halmstad.

Han hävdar att enligt besked från PTS så fullgör posten sin utdelningsplikt också om man levererar till särskilda utlämningsställen.

Postboxar är en form av brevlåda som placeras i entrén i fastigheter. De ska ersätta det nuvarande brevinkasten i dörrarna för att brevbäraren ska slippa springa i trappor.

I PTS allmäna råd där man vill påskynda installationen av postboxarna sägs det inte att fastighetsägaren är tvungnen att installera sådana. Men däremot kan posten välja att inte dela ut post om postbox saknas. 

Bostadsföretagens organisation SABO tycker att posten själv får betala för det dom vill ha, säger Jörgen Mark Nielsen på SABO:

– Vi tycker det är fel att lägga kostnaderna för postboxar på huresgäster och fastighetsägare.

På HFAB tycker man som SABO att posten ska stå för kostnaden. 

Lars Keyser på HFAB kommenterar så här:

– Detta bör betraktas som en sercieförsämring!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista