Halland

OS i TV kostar pengar för kommunerna

För första gången vill Sveriges Television ha betalt av kommuner och landsting för visningar av OS i offentliga lokaler.

SVT har via ett företag som heter Hoist technology skickat ut ett brev till kommunerna där man informerar om att man ha rätt att ta betalt om OS visas i offentliga lokaler som skolor och sjukhus.

- Vi var först övertygade om att det rörde sig om ett bluffbrev där någon försökte lura pengar av kommunen, säger Peter Axelsson som är personalchef på  Falkenbergs kommun.

Reaktionen har heller inte uteblivit från landstingens och kommunernas gemensamma organisation

- Det rör sig om rena bondfångeriet.  Jag uppmanar SVT att omedelbart dra tillbaka sina krav, säger ordföranden Anders Knape.

När SVT fick rätten att visa OS, så fick man också rätten att sälja tv-visning av OS för så kallade offentliga framförande. En rätt bolaget bestämt sig för att utnyttja. I brevet står det att till offentligt framträdande räknas allt ifrån kontor till resturanger, barer, gym, friskvårdsanläggningar, företagslokaler, affärer, skolor, sjukhus och miltärförläggningar.

- Det kanske inte handlar om ett rum på ett äldreboende, men väl allmänna salar eller väntrum på sjukhus, säger Susanna Balsvik, chef på SVT:s försäljningsavdelning.

Hon säger att kommunernas avgifter ligger lägre än de för kommersiell verksamhet, men att det skulle räcka med att man betalt TV-licens  är en missuppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista