Halland

Internetbedrägerier vanligt i Halland

I Halland anmäls näst flest bedrägerier på internet per invånare i hela landet enligt statistik från förra året från Brottsförebyggande rådet BRÅ.

- Bedrägerier på internet är som modern form av bondfångeri. Oftast existerar inte varan som annonseras ut, säger Martin Inglund som utredningschef på Varbergspolisen. 

Enligt Martin Inglund är det inga svårlösta brott.

- Men de är lågprioriterade av rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten vilket ofta smittar av sig på polisens vilja att utreda bedrägerierna.

Bedrägerier på nätet fungerar enligt Martin Inglund som ett lätt sätt för folk att skaffa sig snabba pengar för att till exempel underhålla ett spelmissbruk.

Det vanligaste sättet att bedra folk är att  sätta ut en annons på exempelvis Blocket. Där erbjuds en vara till ett väldigt förmånligt pris och får den som vill köpa varan att betala in pengarna på ett bankkonto innan de har fått varan. 

- Trots all information om att man inte ska betala ut pengar till någon okänd gör folk det ändå, säger Inglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista