Halland

Sjöfartsverkets blåljusbil dras in

Sjöfartsverket vill dra in lotsarnas blåljusbil i Halmstad. Bilen används för att snabbt transportera lotsarna till båtar i Falkenberg och Varberg för sjöräddning i norra länet.

På lotsstationen i Halmstad är många besvikna:

– Det blir en försämring, tror vi. Man får hoppas att inga nödställda personer drabbas av detta, säger Richard Svanström, lots och sjöräddningshandläggare.

Lotsarna fick en blåljusbil i samband med att bemanningen försvann från stationerna i Falkenberg och Varberg i mitten av 90-talet.

Men enligt Sjöfartsverket behövs den inte längre. Statistiskt uppfyller man ändå sjöräddningsmålen med råge, eftersom kustbevakningen och frivilligorganisationen Sjörädningssällskapet också rycker ut.

Det säger Björn Lager chef på verkets sjötrafikavdelning.

– Dessutom är bilen omdiskuterad eftersom blåljuskörning kräver mycket utbildning och fortbildning och ett stort ansvar vilar på föraren, säger Björn Lager.

Men innan bilen definitivt dras in ska han titta på senaste tidens utryckningar och se vad bilen spelat för roll. Blåljusbilen i Halmstad är numera sjöfartsverkets enda utryckningsbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista