Miljökämpe i Vallda får prestigefyllt pris

Valldabon Jan Ahlbom får den prestigefyllda utmärkelsen Göteborgspriset för hållbar utveckling.

– Det känns glädjande. Det är en stor ära att få ett så fint miljöpris, säger Jan Ahlbom, som fick veta att han var en av pristagarna på torsdagen.

Prissumman på en miljon kronor delas i år i tre lika stora delar mellan Jan Ahlbom och Ulf Duus tillsammans, amerikanen Theo Colborn och EU-politikern Margot Wallström.

Jan Ahlbom, som är miljöingenjör har tillsammans med Ulf Duus arbetat för att det ska bli ekonomiskt intressant att utveckla miljövänligare alternativ på flera områden i vår vardagsmiljö. Det handlar om smörjmedel, alkylatbränslen, målarfärger och kemikalier för småbåtar och fartyg.

– Det är ju så att vi lever i ett kemikaliesamhälle. Det är stora utsläpp av kemikalier i vårt samhälle, och för att orka arbeta för att minska utsläppen...det gäller verkligen att försöka göra någonting, och det här är något som ger oss kraft, säger Jan Ahlbom.

Förra året fick förre vicepresidenten i USA Al Gore ta emot Göteborgsutmärkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista