Varberg

Hallandspolis Jämo-anmäler diskriminering av män

Rikspolisstyrelsen sållar bort dugliga manliga polisaspiranter till förmån för mindre kvalificerade kvinnliga sökande. Det anser kriminalinspektören Jan Berntsson vid Hallandspolisen i Varberg, som också anmält sin arbetsgivare till Jämo.

Jan Berntsson tycker att polisens intagningssystem är orättvist och strider mot jämlikhetslagen:

– Man sållar alltså bort väl lämpade män och tar in kvinnor som inte är lika lämpade, säger Jan Berntsson och tillägger:

– Det här går självklart ut över kvaliteten på polisarbetet.

Jan Berntsson tycker det är bra om polisen får in fler kvinnor genom kvotering, men då under förutsättning att hon har motsvarande meriter som en konkurrerande manlig aspirant.

Men då Jan Berntsson ifrågasatte om systemet fungerar som det var tänkt och pekade på ett konkret exempel i ett försök att få kontakt med den ansvarige på Rikspolisstyrelsen (RPS) fick han bara ett kort svar:

”allt fungerar utmärkt”.

Det fick Berntsson att anmäla arbetsgivaren till Jämo.

Men eftersom Berntsson inte är drabbad personligen och preskribtionstiden gått ut för en anmälan från den manlige sökande som kände sig förfördelad, tar Jämo inte upp ärendet.

Därför ser han nu gärna att någon manligt sökande, som inte antagits och som anser sig orättvist behandlad går in med en egen anmälan till Jämo.

– Den personen har mitt fulla stöd! säger han.

Jan Berntsson har  har också föreslagit RPS att tillsätta en oberoende utredning, dock utan att ha fått svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista