Nya rutiner för att undvika hot på slakterier

Livsmedelsverket ska redan på måndag försöka få fram nya säkerhetsrutiner för att undvika att deras veterinärer utsätts för hot om våld.

Det sker efter det att Arbetsmiljöverket i går förbjöd ensamarbete på Ginstens slakteri i Harplinge norr om Halmstad sedan en veterinär där upplevde att han hotades av slakteriets ägare.

Åsa Bergquist, regionchef på Livsmedelsverket, förklarar vilka konsekvenser förbudet mot ensamarbete får:

– Det innebär att vi måste ha en extra person som arbetar på Ginsten. I dag är det två personer där, vi behöver ha en tredje person. Det måste inte vara en veterinär men det måste vara en extra utav livsmedelsverkets personal som stöd och hjälp.

På alla slakterier måste en av Livsmedelsverkets veterinärer alltid finnas på plats, annars får inte någon slakt ske. Slakteriet betalar en avgift till Livsmedelsverket för veterinärens närvaro och det här kan skapa situationer, där veterinärens lojalitet sätts på prov.

Så skedde före sommaren på Ginstens slakteri, då veterinären Lars Lindblom fick en rejäl utskällning av slakteriets chef och också kände sig hotad.

Hur lång tid tar det då för Livsmedelsverket att hitta en lösning på problemet?

– Jag skulle hoppas att vi löser det på måndag för vi har sedan tidigare i veckan inplanerat ett möte på måndag med stöd av vår centrala personalenhet som kan arbetsmiljölagsstiftning och sådant, säger Åsa Bergquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista