Restauranger satsar på nyttigare mat

Nu ska restauranger börja servera hälsosammare mat och bli nyckelhålsmärkta. 20 restauranger från Falkenberg i söder till Stenungsund i norr har ansökt om att bli nyckelhålscertifierade och inom kort startar Livsmedelsverket utbildning på restaurangerna.

Åsa Hansson driver restaurangen Citron och Timjan i Göteborg och har varit med i Livsmedelsverkets testgrupp. Restaurangen har enbart nyckelhålsmärkta maträtter.

– Det innebär att vi måste planera alla rätter väldigt noggrant. Det måste innehålla minst 80 gram grönsaker och det får bara vara nyttiga fetter och det ska vara mycket fibrer. Vi tänker mer på vad vi använder för livsmedel och råvaror, säger Åsa Hansson

Är det krångligare?

– Mycket.

Ja, det må vara krångligare men så mycket hälsosammare. För att en restaurang ska kunna bli nyckelhålsmärkt ska de servera minst en maträtt som följer Livsmedelsverkets rekommendationer.  Nu i dagarna startar utbildningen för restaurangerna och den beräknas att vara avslutad om inom månader. Så efter det ska man kunna få nyckelhålsmärkt mat på krogen.

Per Isaksson som är verksamhetsansvarig på Livsmedelsverket förklarar varför det är viktigt att det finns restauranger som serverar nyckelhålsmärkta maträtter.

– Många lunchrätter är alldeles för stora och ger alltså för mycket energi och många innehåller ett skevt innehåll utav näringsämnen. Nyckelhålsmärkningen ger och erbjuder den enskilda individen en möjlighet att göra ett hälsosammare val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista