Varberg

Simkunnigheten måste öka

Vattensäkerheten och simkunnigheten hos hallänningarna måste öka. Det tycker Varberg-Falkenberg Sim och Ringhals AB. Därför arrangerades igår ”Vattendagen” i Varbergs Simstadion, med uppvisningar och ”prova-på-aktiviteter” för allmänheten.

Projektledaren för Vattendagen, Helén McNamee anser att frågan om vad vi kan göra för att öka simkunnigheten hos hallänningarna, borde uppmärksammas mer.

– Enligt simförbundet är man simkunnig om man kan trilla i vattnet, få huvudet under ytan och simma 200 meter varav 50 meter är på rygg. I dag kan man ta ett sådant vattenprov.

Tove Wennberg och hennes lagkamrater från simhoppsklubben SIK Göteborg var där och hade uppvisning samt en prova-på-stund för besökarna.

– Om man hoppar utomhus måste man kolla så att det är tillräckligt djupt och att det inte är stenar på botten, för det kan vara jättefarligt om man slår i huvudet.

Med tema vattensäkerhet på programmet fanns självklart Svenska livräddningssällskapet på plats och visade, med hjälp av en livräddningsdocka, hur en hjärt- och lungräddning går till.

– Om man misstänker att det är hjärtstopp så är det hjärt- och lungräddning man får starta med direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista