Falkenberg

Bristande samordning av vattenreglering

Sommarens många larm om lågt vatten i Ätran måste tas på allvar. Det anser Falkenbergs kommuns fisktillsyningsman, Krister Lindqvist. Kraftbolagen borde bli bättre på att samarbeta, och reglera sina vattenmagasin efter hur vattenflödet ser ut och inte efter när elen ger mest pengar, säger han.

I Ätran lever viktiga och hotade djur och fiskarter och ån är med i EUs natura 2000 nätverk. Därför borde kraftbolagen ta mer hänsyn, det anser både fisktillsynsmannen Krister Lindqvist och kommunekologen Ingemar Alenäs.

I sommar har lågvattenlarm gått 5-6 gånger vid Falkenberg energis kraftverk, vilket inte är bra för fisken. Mest extremt var läget 13 juli då vattennivån gick långt under vad som är tillåtet pga fel på larmen. Men det var en olyckshändelse och det är värre med dom kontinuerliga dipparna, som hade kunnat undvikas om Eon meddelade sig bättre med Falkenbergs energi säger Krister Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista