Halland

Ätrans kraftbolag utpekas som miljöfarliga

– Kraftbolagen i Ätran måste bli bättre på att samarbeta och tänka mer långsiktigt när de reglerar vattnet. Det säger Falkenbergs kommuns fisktillsyningsman Krister Lindqvist.

Den torra sommaren har varit en svår tid för djurlivet i Ätran och en bidragande orsak är Eons sätt att reglera vattenet, säger han.

– Med kort varsel släpper man på eller stänger av, beroende på marknadspriset på el för stunden.

Den mest extrema situationen i Ätran i somras berodde på att Falkenbergs Energis larm inte fungerade, då sjönk vattennivåerna med över en meter till stor skada för fisken.

Men säger Krister Lindqvist, allvarligare än en olyckshändelse är att djurlivet i Ätran kontinuerligt får stå tillbaka för kraftbolagens intressen.

Om Eon uppströms gick mer efter vattenflöde än ekonomi och meddelade sig bättre med Falkenbergs energi nedströms skulle mycket vara vunnet.

Men Eon tycker att de sköter sig bra och håller vattendomarna.

I ett av de fem kraftverken i Ätran har företaget också infört långsammare reglering, och korttidsreglingen handlar inte bara om att tjäna pengar säger Eons Johan Tielman.

– Det speglar mer samhällets behov av ständig tillgång på el, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista