HALMSTAD

Ja till stor ökning av friskolor i Halmstad

Åtta nya privata gymnasieskolor och en privat grundskola, Engelska skolan, ansöker om att starta utbildningar i Halmstad. Om alla kommer igång mer än fördubblas antalet privata gymnasier i kommunen.

De borgerliga kommunråden säger ja, men Carl Fredrik Graf, kommunstyrelsens moderate ordförande, vill se mer samverkan mellan kommunala och privata skolor.

– Jag skulle välkomna ett ökat samarbete mellan kommunen och friskolorna. Inte minst när det gäller lokalutnyttjandet. Det är något som jag vill att utbildningsnämnden ska jobba betydligt mer med.

Carl Fredrik Graf tycker att erfarenheterna hittills visar att det finns en efterfrågan på friskolornas utbildningar, även om det blir så många fler.

Men det har också varit kritik mot friskolor att de varit ute och raggat elever med närmast osunda gåvor, presenter, lap top, mobiltelefoner. Är det inte en risk att konkurrensen gör att kostnaderna höjs och därmed att du får ut lägre kvalitet på skolutbildningen? 

– Ja, alltså, det är ju en fråga som naturligtvis är berättigad, men å andra sidan, jag tycker att det är ett värde att det finns flera olika utbildningsanordnare, och friskolesystemet totalt sett har ju ändå, tycker jag höjt kvaliten och intresset för skolan

De borgerliga politikerna är alltså mer eller mindre odelat positiva till privata skolor. Men det är inte socialdemokraterna, långt därifrån.

Kommunrådet, Ingegerd Sahlström tycker det är dags börja säga nej.

– Det är ohållbart i längden.

Men kan kommunen säga nej, det finns ju en lagstiftning som gör det svårt?

– Den lagstiftningen som finns idag, måste ju ändras. I yttersta änden så är det kommunen som ska se till att barn och ungdomar får den undervisning de behöver, säger Ingegerd Sahlström.

Vad blir konsekvenserna av att man tvingas säga ja?

– Alltså, skulle alla de som söker etablera sig och få det antalet elever som de hoppas på, så skulle det inte gå en enda elev i den kommunala gymnasieskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista