Björnlokor är hatade i Falkenberg (foto: Scanpix).
Falkenberg

Jättebjörnlokan kräver ökade insatser

I Falkenberg vill miljö och hälsoskyddsnämnen ha mer resurser till kampen mot jättebjörnlokan.

Tre år efter att kampanjen satte igång brer växten med sin frätande giftsaft fortfarande ut sig.

Utom på ett ställe som hårdbearbetats, och nu behövs mer göras. Det säger Börje Tönsgård, ordförande i Miljö och hälsoskyddsnämnen:

– Vi kan inte se att antalet jättebjörnlokor har minskat, utom på en fastighet som vi haft särskild koll på, säger han.

Börje Törnsgård efterlyser nu samma regler som gäller för ett annat tufft ogräs, flyghavren:

– Där har vi krav på oss att hålla efter den. Jag hade hoppats att länsstyrelsen skulle utfärda samma regler för jättebjörnlokan. Nu kan vi inte ålägga någon att rensa bort dom.

Eftersom Jättebjörnlokans frön kan ligga och gro i marken i upp till tio år är det en lång kamp man har framför sig säger Börje Tönsgård, och projektet skulle alltså underlättas om länsstyrelsen satte bekämpningskrav på växten och om angränsande område som Halmstad kommun också gjorde en offensiv.

Men så ser det inte ut idag. För att nu komma vidare ber nämnden om mer resurser. Det handlar om ungdomar som vill ha sommarjobb, en arbetsledare, fordon och skyddsutrustning till dom som ska bekämpa jättebjörnlokan. Börje Tönsgård är hoppfull:

– Kommunledningen var intresserad, så vi skall sätta oss ner och titta på det här nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista