Falkenberg

Dyra investeringar för husägare

Ett hundratal husägare i sydvästra Falkenberg måste göra stora investeringar i nya avlopp. Det visar en kartläggning som miljö- och hälsoskyddskontoret gjort.

Runt 300 avlopp har granskats i södra kustområdet och runt hälften av fastighetsägarna måste lägga 60 till 80 000 kronor på nya system.

Kerstin Johansson i Skrea är en av dem:

-Vi måste sätta ner en ny brunn och vi måste göra en infiltrationsbädd. Det är mycket pengar. Man får göra ingrepp i trädgården och det återställs ju inte av sig själv, säger Kerstin Johansson till P4 Radio Halland.

För ett år sedan startade kommunen en omfattande inventering av de enskilda avloppen. Södra kustområdet var först ut och där kommer ett hundratal husägare att få krav på sig att gräva nya avlopp i enlighet med dagens regler. Och fler blir det i takt med att kartläggningen går vidare.

Miljöinspektören Leif Klinteroth säger att det är viktigt att stoppa utsläppen i vattendragen och många har också bristfälliga avlopp allt för nära dricksvattenbrunnar. Bland annat i förhållandevis tätbebygda Eftra o där ska kommunen nu överväga kommunalt vatten och avlopp.

-Där är rätt så kort avstånd mellan var och ens avlopp och drickvattensbrunnar. Det är historiskt stor smittorisk överhuvudtaget. Det viktigaste med hela prövningen av egna avloppsanläggningar är att man har väl tilltagna skyddsavstånd till grannars dricksvattenbrunnar och sin egen brunn, säger Leif Klinteroth, miljöinspektör, till P4 Radio Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista