Inte många som uppfyller krav för avlopp

Flera tusen enskilda avlopp i länet håller inte måttet enligt de allmänna råden från naturvårdsverket. Mer än hälften är för gamla, och i de fallen kan fastighetsägarna tvingas till stora investeringar.  

Falkenberg är den kommun som kommit längst med att inventera gamla avlopp, men också i Halmstad är en stor kartläggning på gång.

Enligt turordningen i Halmstad kommer vattenskyddsområdena först och hittills har husen vid Sennans vattenskyddsområde granskats. Där krävs stora förändringar säger Anneli Marklund som är miljö- och hälsoskyddsinspektör.

– Det ser inte ut som det är många som kan klara de här nya funktionskraven. Det verkar det inte vara. Sen får vi ju då se var vår nämnd väljer att sätta ribban. Vilka vi ska sätta omedelbara krav på, och vilka som kan få vänta någon tid.

Hur mycket kan det gå på?

– 50 000, 100 000...det beror på hur mycket man måste gräva och hur mycket som måste ersättas och så, säger Anneli Marklund.

I Halmstad finns runt 4000 enskilda avlopp och majoriteten av de beräknas inte hålla måttet. Och när miljö och hälsoskyddsnämnden beslutat hur snabbt Sennan-husen måste åtgärda, så går kartläggningen vidare. Syftet är att fler ska rena avloppsvattnet från kväve, fosfor och bakterier innan det kommer ner i grundvattnet.

Anneli Marklund säger att det inte alltid är lätt att förklara de nya kraven.

– Det är ju många som inte riktigt förstår varför. För de kan ju tycka att de blir lite extra drabbade. De bor i områden som förser hela kommunen med grundvatten, med kommunalt vatten, och själva har de inte tillgång till just det här vattnet, utan de har egna brunnar. Och då kan det vara svårt att förstå varför man ska lägga extra pengar på det.

I länets övriga kommuner pågår också inventeringar, men inte lika strukturerat och kopplat till Naturvårdsverkets nya rekommendationer. Oftast handlar det om mellan 30 och 100 avlopp som granskas på ett år. I Falkenberg har man hunnit med 300.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista