Fuskande fiskare kan få fängelse

I fiskarnas loggböcker uppgavs att fångsten var bleka. Men i lådorna som landades i de halländska hamnarna låg över 100 ton torsk, enligt åklagaren och Fiskeriverket. Sexton fiskare åtalas. Straffet kan bli fängelse.

På onsdag inleder Varbergs tingsrätt en ovanlig rättegång. Sexton yrkesfiskare är åtalade för att under några månader 2005 systematiskt ha dolt sin fångst av torsk, genom att helt enkelt kalla den bleka i loggböckerna.

Åtalet gäller grovt brott mot fiskelagen och är ett av de största i landet av detta slag.

– Om fiskarna befinns vara skyldiga, är det väldigt illa för yrkeskårens förtroende hos allmänheten, säger Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges fiskares riksförbund, till TT.

Två av de åtalade fiskarna har erkänt. Men de flesta skyller på att man följt gamla rutiner. Om fångsten såldes till fiskindustrin, gjorde man tidigare ingen skillnad mellan torsk och bleka. Den senare, som även kallas lyrtorsk, tillhör också artfamiljen torskfiskar.

Både torsk och bleka har minskat starkt i antal längs Västkusten under de senaste årtiondena. Men det finns skillnader. För det första ser de två arterna inte likadana ut. En yrkesman tar knappast miste. För det andra är fångsten av den mindre kända blekan inte reglerad av internationella fiskekvoter. Man får ta upp och landa så mycket man kan.

Torsken har däremot blivit en symbol för utfiskning i den svenska debatten. Den skyddas av omtvistade fångstkvoter som EU:s fiskeministrar beslutar om. 109 ton, som åtalet gäller, är mycket i Kattegatt och Skagerrak.

– Det är ungefär tolv procent av den svenska årskvoten, säger Bo Wallin, enhetschef på Fiskeriverket, till TT.

Maxstraffet för fiskebrott är fängelse i två år. Men normalt sett utdöms böter, som beräknas med fartygets motorstyrka som grund.

– Jag har inte bestämt vad jag ska yrka på. Frågan är om det är rimligt att föreslå fängelse, när så lång tid gått sedan brotten begicks, säger kammaråklagare Håkan Larsson till TT.

De aktuella fångsterna landades i Glommen, Träslövsläge och Bua på Hallandskusten. En fiskhandlare som tog emot fisken i hamn åtalas för medhjälp, eftersom han enligt åklagaren lämnat fel underlag för Fiskeriverkets kontroll i mottagarledet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista