Fotografiska möten blir bok

Fotograf Bertil Svensson i Haxered ska i höst ge ut en samling med några av sina fotografiska möten med människor i Gällaredsbygden.

Boken ska heta ”Artur i Bäckarp och andra kameramöten”.

Bertil Svensson har tidigare haft en utställning, bland annat på Länsmuseet i Halmstad, med Artur i Bäckarp-bilderna; en person han ofta umgicks med, och som för det mesta inte hade något emot att bli fotograferad.

-En gång när jag fotograferade i ladugården när han mjölkade sa han till mig att sluta upp med blinkandet. Det var för att kon blev rädd och stod inte riktigt still, säger Bertil Svensson, till P4 Radio Halland.

Anledningen till att Bertil Svensson började följa och fotografera Artur var för att de spelade på Penninglotteriet i många år.

-Det gick nästan ihop för oss. Vi vann aldrig mer än 100 kronor men vi vann rätt ofta i alla fall, säger Bertil Svensson.

Han har bortåt 120 000 negativ i sina samlingar och syns ofta i trakterna Gällared och Krogsered med en kamera på magen.

Sport på gräsrotsnivå är en specialitet och på Riksidrottsförbundets jubileumsutställning ”Idrottsliv” hade han flera bilder.


Parallellt med arbetet med den nya boken har han flera andra projekt på gång.

-I sommar har jag fotograferat alla hus i Gällared socken. Jag gjorde det 1986-1987 och gör om det nu. De som bor i husen står utan och det är rätt intressant, säger Bertil Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista