Kraftig ökning av Lex Sarah-fall

Åtta fall av allvarliga missförhållanden inträffade inom äldreomsorgen i Kungsbacka bara under första halvåret i år.

Åtta rapporterade fall hittills i år tyder på en kraftig ökning enligt äldreomsorgschef Anne-Marie Svensson.

-Jag tror att vi har blivit bättre på att rapportera. En av anledningarna är att vi har en person som ansvarar för att sammanställa avvikelserna och hjälpa enhetschefer att analysera avvikelser, säger Anne-Marie Svensson, till P4 Radio Halland.

Åtta fall av allvarliga missförhållanden enligt Lex Sarah rapporterades inom Kungsbackas äldreomsorg under det första halvåret i år. I fjol fick man ihop sju stycken på hela  året - en fördubbling om man antar att fallen fortsätter strömma in i samma takt resten av 2008.

Merparten av de åtta fallen rapporteras från två enheter och Anne-Marie Svensson tror att det kan bero på att där finns nya chefer med höga ambitioner. En annan förklaring är som sagt att äldreomsorgen nyss har anställt en person som ska ha koll på sociala avvikelser, som det heter.

De två allvarligaste fallen handlar om personer som blivit bortglömda.

-Det är två stycken av de åtta som är så pass allvarliga att vi har lyft dem på en lite mer generell nivå och som har lett till anmälan till länsstyrelsen. Där behöver vi skriva nya rutiner på förvaltningen och det har vi gjort också, säger Anne-Marie Svensson, chef för Kungsbackas äldreomsorg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista