Halland

Dålig förberedelse inför ändrad sjukersättning

De halländska kommunerna är dåligt förberedda på att ta hand om de hallänningar som kan komma att bli av med sin sjukersättning om drygt ett år.

Runt 400 långtidssjukskrivna hallänningar kommer att drabbas av regeringens regeländring från och med första juli.

Den innebär att bara de med särskilt stora svårigheter kommer att få en förlängd sjukersättning.

Gunnar Jirvén arbetar med sjukersättning på Kungsbacka kommun.

-Det finns ingen förberedelse i den bemärkelsen annat än att frågan finns på agendan med politikerna och att man bevakar månad för månad vad som händer här, säger Gunnar Jirvén, till P4 Radio Halland.

I flera kommuner i Hallands län har frågan om hur man ska ta hand om de personer som blir utförsäkrade om ett år börjat diskuteras. Men kommunerna har däremot ingen klar uppfattning om hur det kommer bli.

Många debattörer talar om att vi går mot ett samhälle där allt fler sjuka kommer att sorteras ut från sina arbetsplatser, därefter kastas ut från sjukförsäkringen och slutligen kan tvingas bli beroende av socialbidrag.

Harriet Lökholm är förvaltningschef för Arbetslivsförvaltningen i Halmstad, som beslutar om vilka som är berättigade till socialbidrag.

-Vår farhåga är att vi kommer att få ökade kostnader inom försörjningsstöd då vi tror att människor ramlar mellan stolarna. Det är oerhört svårt att säga hur mycket det handlar om kostnadmässigt och hur många inivider det handlar om, säger Harriet Lökholm. 

Karin Falman är chef för försörjningsenheten i Varberg, som beslutar om socialbidrag, och hon menar att kommunen inte kan förbereda sig på strömmen av utförsäkrade som förväntas om drygt ett år, eftersom budskapet från socialförsäkringsministern är att den situationen inte kommer uppstå.

- Vi tror också att några människor då och då kommer att komma hit, inte att det blir i ett svep när tiden går ut. Vi har redan nu en del människor som faktiskt inte får sin sjukskrivning godkänd och de dyker upp hos oss också, säger Karin Falman.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista