Avgiftsfria skolor kostar

Trots att skolan ska vara avgiftsfri tar många kommuner ut avgifter av föräldrarna. Det visar undersökningen ”medtag massäck och busspengar” som tagits fram av Rädda Barnen.

– När man har några barn kan det bli en stor slant. Men innan vi fattade beslutet om 100 kronor var föräldrarna tvungna att lägga ut ett ännu högre belopp, säger kristdemokraten Larry Söder som är ordföranden i Förskole och Grundskolenämnden.

I Kungsbacka fick föräldrarna för några år sen ofta betala mer för deras barns utflykter och därför tycker Larry Söder ändå den antagna policyn om högst 100 kr per termin är ett steg åt rätt håll, även om man välkomnar en tydligare tolkning av skollagen med ett uttalat förbud mot avgifter.

I varberg accepterar man att skolan få ta ut en 50 kronor liksom i Laholm medan man i Halmstad och Falkenberg beslutat om en helt avgiftsfri skola i skollagens andemening och även i Hylte säger man att det är den praxis som ska gälla.

På skolverket medger enhetschefen för tillsyn, Carin Holtz att undersökningen pekar på att lagen kan tolkas lite väl olika.

– Det är också någonting som kommer att tas upp nu när man omarbetar skollagen, säger hon.

Händer det att föräldrar hör av sig till er och tycker att det är fel?

– Ja, vi får också anmälningar där vi har kommit fram till att mna har tagit ut avgifter, säger Carin Holtz, enhetschef på skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista