Vårdcentraler går back ekonomiskt

Flera av landstingets vårdcentraler går fortfarande back sen vårdval Halland infördes.

Omfattande sparprogram har minskat på underskotten, men på Andersbergs vårdcentral i Halmstad väntas ändå minus på en miljon kronor i år.

Nu blir det ytterligare sparbeting om politikerna inte tänker om. Det säger Margareta Tietz, tillförordnad chef för närsjukvården.

- Det är fortfarande underskott som växer och det är problematiskt. Men vi får vända på varje sten och så får vi försöka hitta åtgärder så att även Andersberg kan komma i balans, säger Margareta Tietz, till P4 Radio Halland.

Är det rimligt att hitta en miljon i den verksamhet?

- Det är inte lätt. Vi håller på och tittar och analyserar och ser uppenbara problem att hitta en miljon kronor omedelbart. Vi kan inte göra avkall på vårdkvalitén. Vår förhoppning är att modellen vårdval Halland kompletteras med en annan fördelningsnyckel än bara ålder, till exempel vårdtyngd, säger Margareta Tietz.

Andersbergs vårdcentral har satsat mycket på ett brett utbud av psykosocial kompetens för patienter med stora behov. Men det är inte lönsamt enligt vårdval Halland som bara ersätter efter patienternas ålder och inte efter vårdtyngd.

Trots många påtryckningar har de ledande landstingspolitikerna inte velat ändra ersättningssystemet. Bland annat för att den forskning de stött sig på inte kunnat visa att vårdtyngd är en lämplig faktor att väga in.

Men nu när bland annat Skåne inför vårdval, tar de med vårdtygnd i ersättningen, och det sneglar man på i Halland.

- Vi vet att det är andra landsting som har vårdtyngd som en faktor i sin fördelning av hälso- och sjukvårdspeng. Vi tittar på det också för att utröna vad de lägger i sin vårdtyngd när de ska föra in sin modell, säger Margareta Tietz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista