Rättegången mot de 16 halländska fiskarna hålls av Varbergs Tingsrätt i lokstallarna i Halmstad. (foto:SCANPIX / Anders Andersson)

Få erkänner fiskefusk

På onsdagen inleddes rättegången mot de 16 halländska fiskare som misstänks ha landat över 100 ton torsk till ett sammanlagt värde av nästan två miljoner kronor som de sedan rapporterat som bleka, eller inte rapporterat alls. Bara tre av de åtalade erkänner.

Brotten ska ha skett under vårvintern 2005 mellan januari och maj, men åtalet kom den 22 februari 2007.

Brott som en av de åtalade, fiskaren Sven-Olof Karlsson, nekar till:

– Det är bara ett stort påhopp. Jag har fiskat bleka och sen satt upp det på kajen, säger han.

Sven-Olof Karlsson avsäger sig ansvaret och menar att det som händer med fisken efter att den satts upp på kajen - det får någon annan stå för.  

Men under sakframställan på onsdagen radade kammaråklagaren Håkan Larsson upp flera indicier som någon måste stå till svars för. Han tycker själv att han har ett starkt mål:

– Hade det fångats bleka hade det ju funnits försåld bleka också, säger han.

Fiskarna misstänks ha landat över 100 ton torsk som de sedan rapporterat som bleka, eller inte rapporterat alls. Men eftersom en del av fisketillfällena har skett mer än två år innan åtalet kom, finns det en möjlighet att de är preskriberade.

– Det är kort preskribtionstid när det gäller fiskeribrott i normalgraden. Men jag påstår att det här är grovt brott, och då har det inte trätt in preskribtion. Ingen av de här kommer att gå helt fri, säger kammaråklagare Håkan Larsson.

Att brottet räknas som grovt beror enligt åklagaren på att förfarandet anses ha varit systematiskt och använts av flera fiskare.

Det gäller också fångst av ett betydande värde av en skyddsvärd art. Dessutom anses fiskarna ha visat särskild förslagenhet eftersom man involverat efterföljande försäljningsled för att dölja brottet. 

Tre av de 16 fiskarna erkänner men de förnekar att fusket varit systematiskt. De andra fiskarna förnekar brott, flera av dem hävdar bestämt att det var bleka som man fångade.

Totalt handlar åtalet om drygt 100 ton fisk till ett sammanlagt värde av nästan 2 miljoner kronor. Nio båtar har varit inblandade och den som misstänks ha haft störst del i det här fallet har enligt åklagaren ensamt landat torsk för nästan 700 000 kronor.

Rättegången kommer att pågå i 18 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista