FALKENBERG

Skadegörelse på skolor förebyggs

I år når kostnaderna för skadegörelse på skolor i Falkenbergs kommun rekordbelopp. Men från kommunens håll arbetas det på flera sätt för att förebygga skadegörelserna.

– Vi försöker förebygga så mycket som möjligt. Vi försöker lyfta fram skolan så att den blir en tydlig gestalt, framförallt genom att belysa den, säger Patrik Annervi som är säkerhetsansvarig på Falkenberg Kommun.

Falkenberg har alltså inte som i andra kommuner satsat på kamerövervakning - det på grund av att det krävs större investeringar - och att man vill prova andra lösningar innan det är dags för kameraövervakning.

För skadegörelsen på skolorna har som sagt ökat kraftigt, 2007 stannade summan för skadegörelse på skolor i Falkenbergs kommun på 114 000 kronor och i år är summan redan uppe på 168 000 kronor.

I Varberg och Kungsbacka ökade kostnaderna för skadegörelsen 2007 jämfört med 2006, men i år verkar det minska. Minskar verkar det göra också i Halmstad, som de senaste åren legat på en jämn nivå.

Det är bara i Hylte och Laholms kommun som kostnaderna för skadegörelse på skolorna minskar. Betydligt mörkare ser det alltså ut för Falkenberg, men Patrik Annervi ser ändå ljust på framtiden:

– Jag ser att det här problemet kommer att lösas, det handlar om att hitta en acceptabel nivå. Det gör vi genom att prata med ungdomar och få dem att inse att det inte är häftigt att förstöra. Jag tror att de innerst inne har gott hjärta och inte vill förstöra sin skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista