Fler till ungdomsmottagningarna

Allt fler unga får hjälp på länets ungdomsmottagningar. Hittills i år har besöken ökat med 18 procent. Nya pengar har gjort det möjligt med fler tider för killar, mer personal och längre öppettider.

– Även förhållandevis små investeringar som en ny gynstol har också gett effekt. En gynstol på varje ungdomsmottagningar har gjort att man har kunnat öka flödet, säger Sandra Walsh på ungdomsmottagningen i Varberg.

På ungdomsmottagningarna har det varit ekonomiskt tufft en längre tid med hårt tryck och bitvis långa köer. I Halmstad fick man till exempel sluta med utåtriktad verksamhet som skolbesök för att hinna med. Men så beslöt landstingspolitikerna att man skulle satsa. Falkenberg som länge legat i framkanten blev normen och övriga mottagningar fick mer pengar vilket blev fler tjänster och längre öppettider. Flera mottagningar förstärker också med manliga läkare och terapeuter. Och särskilda killtider har redan gett effekt:

– Hela tiden kommer det fler och fler unga män. Killarna upptäcker oss, säger Sandra Walsh.

Att fler ungdomar snabbare får hjälp kan också ha sänkt klamydiastatistiken tror Sandra Walsh. I Varberg gick den ner med 18 procent fram till juli jämfört med samma period i fjol.

Och nu i höst när nya satsningar kommer igång väntas fler positiva effekter. Bland annat kommer utökade skolbesök göra det lättare för unga att våga sig till ungdomsmottagningarna. Något som redan skett i Falkenberg:

– Om det inte funnits hade det varit lite konstigt. Då hade det liksom varit att jag ska till vårdcentralen för att gå till kuratorn. Det är enklare att gå till ungdomsmottagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista