Halland

Förslag på lägre skatt för invandrare

Inför en lägre skatt för flyktingar under deras första tid i Sverige. Det förslaget kommer från Mikael Kulanko, regionchef på Svenskt näringsliv, i Halland.

Den lägre skatten skulle minska risken för att invandrare fastnar i bidragsberoende och istället etablerar sig i arbetslivet. Det menar Mikael Kulanko.

- När man kommer som nyanländ flykting hamnar man ofta i ett system där man får statliga ersättningar, som hyresersättning och socialersättning. Vi har tittat på möjligheten för invandrare att gå från nyanländ till nyanställd, säger Mikael Kulanko, regionchef på Svenskt näringsliv i Halland, till P4 Radio Halland.

Förslaget går ut på att det första inkomståret blir ett undantag där man betalar noll kronor i skatt. Därefter höjs skattetrycket.

-Så att man kommer i normal skattenivå efter tre år. Det finns full möjlighet att realisera ett sånt förslag, säger Mikael Kulanko.

Idén framfördes på ett seminarium på länsstyrelsen i Halmstad om arbetet med flyktingmottagandet. 

Mikael Blom, personalchef för Netto i Sverige säger att anställda invandrare är en klar affärsfördel. Två av fem anställda på Netto i Sverige är första och andra generationens invandare. 

- Många av våra kunder kommer från en annan kultur och vi har upplevt det som en klar fördel att kunna kommunicera om inte på samma språk så ett närbesläktat språk. Vår kunder känner igen sig när de kommer till våra butiker och ser inte språket som ett hinder och barriär, säger Mikael Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista