Minskat antal fotbollsklubbar oroar

Antalet fotbollsföreningar i Halland minskar när fler och fler klubbar väljer att gå ihop.

I Halland har 107 klubbar blivit 97 inom loppet av några år. Utvecklingen med färre klubbar bekymrar Hallands fotbollförbund.

-Visst man går ihop, men några ungdomar kommer dit som inte trivs, vilket leder till att de slutar. Snart får man bygga på med ytterligare föreningar för att bilda lag. Till slut går en, två, tre föreningar ihop för bygga lag och det kommer att göra ont för fotbollen i framtiden, säger Björn Andersson, ordförande för Hallands fotbollförbund, till P4 Radio Halland.

Vad beror det på att lag slås ihop?

- Först och främst är det underlaget. Sen är det svårare och svårare att få ledare, svårare att få befattningar som ordförande och kassörer. Sen är det de ekonomiska delarna också. Förr när bingolotto blomstrade var det mycket pengar som omsattes i föreningslivet. Nu får vi ta en tredjedel av de pengar från andra håll och det räcker inte till helt enkelt.

Ytterligare ett bekymmer är de nya bestämmelserna som ger möjlighet till övergångar från 15 november till 15 december och det gör att många klubbar samlar på sig spelare.

- Alla föreningar ska ta ansvar och inte ha för många spelare till sin klubb, för andra blir lidande och det gör att vårt serisytem inte kommer att få det utfall man vill ha, säger Björn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista