Oklart om övervakningskameror hjälper

Kameraövervakning på skolor är ett sätt som används i jakten på att komma åt skadegörelse. I Halmstad har tio övervakningskameror suttit på vissa skolor i fyra år. Men det är ingen som vet om övervakningen verkligen hjälper.

Kostnaderna för skadegörelsen på skolor ökar i flera kommuner i Halland. Trots att ingen utvärdering gjorts och ingen vet om kamerorna verkligen hjälper har man i Halmstad valt att installera kameraövervakning på vissa skolor i jakten på skadegörelse.

Sven Ingvar Pettersson, som jobbar på fastighetskontoret i Halmstad kommun, tror ändå att det är bra med övervakningskameror:

- Vi anser att det är befogat och att det fungerar. Sen är det svårt att bevisa det. Vi måste göra någonting för att avskräcka så att det inte blir ännu mer skadegörelse än vad det redan är, säger Sven Ingvar Pettersson, till P4 Radio Halland.

Enligt Pettersson har en del förövare kunnat identifieras och därmed har det haft avskräckande effekt.

- I dagsläget ser vi inget alternativ till kameror även om vi inte i siffror kan bevisa att de har haft effekt, säger Sven Ingvar Pettersson.

De enda siffrorna som finns är för all skadegörelse i kommunen och där ingår skolorna. Den summan har de senaste två åren legat på 1,3 miljoner kronor. I år, efter ett drygt halvår, ligger kostnaderna på 490 000 kronor.

Trots att man inte vet om kamerorna har någon effekt planerar man ändå att installera fler kameror på andra skolor där det finns skadegörelse.  Dessutom vill man gå ytterligare ett steg längre i kamerövervakningen.

- Det vi också jobbar med nu är att få tillsyn så att någon sitter och tittar på bilderna hela tiden, någon larmcentral eller liknande. Det för att snabbt kunna kalla ut väktare när man ser att det befinner sig människor på ställen där de inte ska vara mitt i natten. Då får vi ytterligare effekt på det hela, säger Sven Ingvar Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista