Projekt får ungdomar att vittna

Det är svårt att få unga människor att ställa upp som vittnen. Men i Eskilstuna har man lyckat få ner gruff och våld i skolan och fått fler ungdomar att våga vittna. Nu har Halmstad fått besök av Våga vittna-projektet.  

Rädsla, lojaliteter, kompisskap - orsakerna kan vara många till varför unga människor inte vågar vittna. Utan vittnen går den som misshandlat eller hittat på något annat dumt fri.

Våga vittna-projektet från Eskilstuna besökte Halmstad där Tommy Jonasson berättade hur allt startade.

- Nu måste vi göra någonting för att förändra bilden, så att vi får ett samhälle där man vågar prata och ställa upp för andra människor, säger han till P4 Radio Halland.

Ganska snabbt insåg man i projektet att budskapet skulle framföras på ett sätt som gör att ungdomar tar det till sig och skapade en upplevelsebaserad utbildning.

- Så att de kan känna, höra och vara med och diskutera. De har fått träffa domare, åklagare, polis och stödcentrum. Dag två kom en teatergrupp med forumspel, säger Tommy Jonasson.

Teatergruppen spelade upp från att brottet begicks till domstolen. Därefter började man om från början så att eleverna kan säga stopp, ändra i händelseförloppet och gå upp på scen och ersätta skådespelaren. Utbildningen har haft effekt.

- Det har kommit fler till stödcentret som vill vittna, säger Tommy Jonasson.

Gymnasieleven Evelina tror att hon skulle våga vittna men är inte helt säker.
- Jag skulle ändå känna mig lite rädd, säger hon.

Eleven Jonas säger att han skulle våga vittna: 
- Ja, det skulle jag men jag skulle vara rädd om de var lite större men jag hade nog ställt upp, säger Jonas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista