Glädjande besked för ålvänner (foto: Scanpix)
HALLAND

Klartecken för ålutsättning

Trots komplikationer blir det ålutsättning i de halländska vattendragen i år. Hela Sveriges import av ålyngel fastnade i karrantän på grund av virussmitta, och det hotade utsättningen i bland annat Ätran, Bolmen och Unnen.

Efter nya tester gav Jordbruksverket på fredagen klartecken till utsättning av årets ålyngel.

Flera fiskevårdsområden och kraftbolag sätter ut ålyngel för att kompensera för att ålen inte naturligt kan ta sig förbi kraftverken. Men i årets parti från England hittades viruset viral hemorrhagisk septikemi, VHS. Ett virus som Sverige varit förskonat från. Så i väntan på nya tester sattes ålen i karantän i början av sommaren. Eftersom ålen redan minskat kraftigt i antal och är en hotad art var många oroliga för vad det skulle betyda om årets ålutsättning inte blev av.

Men fredagens besked från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt var alltså positivt. Ålyngeln anses inte farlig längre enligt beslut från Jordbruksverket stött av Statens veterinärmedicinska anstalts bedömning.

Testerna som gjorts på EU:s referenslaboratorium i Danmark visar att viruset normalt inte orsakar sjukdom i ål, och testfiskar som simmat med ålen under karantäntiden har heller inte blivit smittade.

Alltså kan fiskevårdsområdena, fiskeriföretagen och kraftbolagen som beställt ålen släppa ut den i vattendragen.

Anders Hellström som är sakkunnig på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA säger att ålyngeln inte ska kunna smitta annan fisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista