Kommunråd misstänks för lagbrott

Halmstad kommuns högste politiker misstänks för lagbrott. Bengt Ekberg, kommunstyrelsens ordförande, är polisanmäld för allmänfarlig vårdslöshet efter att ha förlorat kontrollen över elden när han skulle bränna gräs på sin gård utanför Oskarström. Ekberg svedjebrände trots att det rådde eldningsförbud i kommunen på grund av torka.
Det var annandag påsk. Vädret var vackert och soligt, och hade varit det i flera veckor. Därför var brandrisken högsta möjliga, en femma på en femgradig skala, och det rådde eldningsförbud. Trots detta bestämde Bengt Ekberg sig för att bränna gräs i en rabatt. Allt gick bra tills det plötsligt kom en kastvind. Elden spred sig snabbt till gräset runtomkring och när brandkåren kom på plats hade två uthus brunnit ned och omkring 1000 kvadratmeter gräs stod i brand. Risken var stor att branden skulle sprida sig till marken och skogen intill. Det tog brandmännen 20 minuter att få branden under kontroll och totalt var det fyra brandbilar och 25 brandmän på platsen. Insatsen tog allt, som allt drygt två timmar. Nu har Bengt Ekberg alltså blivit polisanmäld för allmänfarlig vårdslöshet. Bengt Ekberg säger till P4 radio Halland att han helt missat att det rådde eldningsförbud.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".