KUNGSBACKA

Många vill hjälpa till med flyktingmottagning

På måndag den första september drar den nya flyktingmottagningen i Kungsbacka kommun igång. Då börjar den personal som anställts, men verksamhetschefen Kicki Nordberg tror att de första flyktingarna kommer först i oktober-november.

Kungsbacka kommun har inte tagit emot flyktingar på flera år med motiveringen att man inte har några lediga bostäder, men nu har kommunen ett avtal med Migrationsverket som löper fram till 2009.

Sen avtalet skrevs har föreningar, kyrkor och privatpersoner hört av sig till verksamhetschefen Kicki Nordberg och velat hjälpa till.

– Dels har de ställt frågan, vad kan vi hjälpa till med. De har erbjudit kontakter med arbetsplatser. Möjligheter att informera vidare till sina egna föreningar. Det har varit bostadsfrågan. En del har sagt att de gärna vill hjälpa till med de ensamkommande flyktingbarnen. Det har varit ganska mycket olika frågor, säger Kicki Nordberg.

En referensgrupp har arbetat med att förbereda flyktingmottagandet. Bland annat har man kontaktat bostadbolagen och anställt personal, en enhetschef och två handläggare.

Avtalet innebär att man ska ta emot 50 flyktingar i år och 50 flyktingar år 2009. Efter det ska det fattas ett nytt beslut om flyktingmottagandet ska fortsätta eller ej.

När det gäller diskussionen om brist på bostäder, så ser Kicki Nordberg inte det som ett problem.

– Kungsbacka är ju en ganska stor kommun. Den andra största i Göteborgsregionen, och även i Halland. 73 000 invånare. Så det här flyktingmottagandet på 40, 50 flyktingar om året. Det kommer att röra sig om ungefär tio lägenheter per år, det tror inte vi är några problem. Och vi har goda kontakter med bostadsbolagen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".