Foto: Scanpix

Utlåning för bostad mot rekordår

Trots höjda räntor och tal om lågkonjunktur fortsätter hallänningarna låna stora summor till sitt boende. Länet ligger på en tredjeplats i Sverige enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort.

– Utlåningen går i år mot ett rekordår i år, säger Claes Jonsson som är bankchef på Länsförsäkringar i Halland.

Rekordsumman en miljard kronor räknar Länsförsäkringar med att låna ut i Halland i år. Och enligt bolagets rikstäckande undersökning ligger hallänningarna på en tredjeplats när det gäller bostadslån, bara i Stockholm och Bohuslän-Göteborgsregionen lånar man mer. I snitt har länets hushåll lån på drygt 900 000 kronor.

Trots att kärvare tider har fått banken att räkna upp kalkylräntan till 9 procent och summan som ska vara kvar att leva på för en vuxen höjts till 6 500 kr så strömmar låntagarna till. De som redan lånat av länsförsäkringar verkar än så länge klara sig.

– Vi följer väldigt noga de som inte betalar sina räntor på 60 dagar, säger Claes Jonsson som är bankchef på Länsförsäkringar i Halland.

Sen 2005 har bostadspriserna ökar med 30 procent och hallänningarnas bolån ökat med 38 procent och så här går tongångarna på en av länets bostadsvisningar:

– Det kanske är yngre då. Jag kan inte tänka mig att låna upp så mycket, säger en man på bostadsvisning i Varberg i helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".