Halmstad

Offer begär 400 000 i skadestånd

På onsdagen inleddes rättegången i Halmstad tingsrätt där man tar upp den tortyrliknande misshandeln som en laholmare utsattes för i en stuga på Hallandsås i mars.

Fyra personer åtalas för människorov, för att ha fört mannen till stugan. Två av dem är åtalade för försök till mord alternativt grov misshandel.

De två torpederna med anknytning till Bandidos X-team nekar till all inblandning, liksom den 26-åriga kvinnan. Den 31-årige halmstadbon erkänner att han mitt på dagen slagits med den 44-åring som senare på kvällen brutalt misshandlades och torterades i en jaktstuga på Hallandsåsen.

Kvinnan mest aktiv
Den 26-åriga kvinnan från södra Halland är den som varit mest aktiv i missdåden mot 44-åringen, som bland annat fick spikar inslagna i knälederna och i armbågarna, ett öra avskuret, tår och fötter sönderskurna. Han blev dessutom slagen över hela kroppen.

Det sa åklagaren Marie-Louise Eskilstorp under onsdagsförmiddagen, när hon gick igenom åtalet.
Den 31-årige mannen deltog också i misshandeln. Under misshandeln kramades och pussades de två medan 44-årigen antingen satt fasttejpad vid en stol eller låg på golvet.

Spår på tidigare besök i stugan
De två torpederna deltog i bortrövande av 44-åringen inne i Laholm. En av dem hjälpte också paret i stugan, bland annat genom att surra fast 44-åringen med silvertejp vid en stol.

Åklagaren sa vidare att spår pekar på att paret besökt stugan redan på förmiddagen den aktuella dagen. Det har fått den 26-åriga kvinnan och 31-åringen att i efterhand i nya förhör komma med olika förklaringar till varför dom varit vid stugan.
Kvinnan följde bara med två män, som hon inte vill namnge, och hon vet inte vad männen gjorde. 
31-åringen påstår att han var där utan kvinnan men med en annan man för att blanda till knark. Vem den mannen är vill han inte säga.

Undvek bilder på skador
Under förmiddagen visade åklagaren bilder på den illa tilltygade 44-åringen, som begärt mer än 400 000 kronor i skadestånd.
När bilderna visades valde de åtalade att titta ner i bordet ellet åt något annat håll.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".