Laholm

Unik satsning i Laholm

I Laholms kommun har man hämtat inspiration och kunskap från Europa för att förändra arbetet med människor som har funktionshinder. Det har gjort att man nu arbetar in ett helt nytt synsätt, säger Rosita Wärring, ordförande för socialnämnden i Laholms kommun.

Just nu pågår stora förändringar i Laholms kommun när det gäller arbetet med personer som har funktionshinder. Men det är inte omorganisationer och nya tjänster som är på gång. Istället arbetar man in ett nytt synsätt.

– Det som är unikt är att all verksamhet inom det sociala har just förtecknet att ta vara på det friska, säger Rosita Wärring, ordförande i socialnämnden i Laholms kommun.

Ta vara på det friska
Istället för att, som det ofta var tidigare, se till bristerna hos funktionshindrade, koncentreras nu arbetet till att ta vara på det friska. Målet är att sysselsätta funktionshindrade med så kallade vanliga arbeten i så stor utsträckning som möjligt.

Tidigare har verksamheten varit riktad till och anpassad för funktionshindrade. Inspirationen till arbetet har Laholm hämtat från sina vänorter ute i Europa.

– Vi var nere i Österrike och där har man ett konferenscenter som drevs helt med funktionshindrad personal, säger Rosita Wärring.

Unikt arbetssätt
Enligt Rosita Wärring är arbetssättet hos socialnämnden i Laholms kommun unikt. Att man tar tillvara på sina vänorters kunskaper. Förutom i Österrike har man bland annat varit i Norge och Polen. Resorna har kunnat finansieras med hjälp av öronmärkta pengar till kompetensutveckling från regeringen.

En annan förändring är samarbetet mellan de anställda och politikerna. Representanter från såväl socialkontoret, personliga assistenter och politiker har varit med på resorna.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra i och med att vi har med politikerna på resan. De ser samma verklighet som vi ser, säger Lennart Svensson som är personlig assistent i Laholms kommun.

Lennart Svensson berättar att han som personlig assistent nu ser de friska egenskaperna mer hos en funktionshindrad person. Han tror att även om man såg de egenskaperna även innan, så är man mer riktad mot att se det friska nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".