Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Hårdhandskar krävs av psykvården

Det blir allt vanligare att polisen får ta hand om personer som är psykiskt sjuka. I förra veckan skrämde en man slag på omgivningen i centrala Halmstad när han löpte amok med en planka.

Eva Åkeby blev vittne till händelsen.

- De flydde i panik. Alla flydde ut på gatan. Det var det sjukaste jag sett. Han kunde lika gärna haft en bomb i handen. Folk blev fruktansvärt rädda, illa berörda och sen i efterhand, eftersom det inte hände något, tyckte man synd om honom, säger Eva Åkeby.

En rad liknande vansinnesdåd runt om i landet aktualiserar åter igen frågan hur sjuk och farlig man ska vara för att vård. Vad hade hänt om mannen hade haft kniv i stället för en bräda? 

Körde mannen till psykakuten
Peter Lindblom var en av poliserna som ingrep i augusti.
- Han var inte riktigt klar i hvuudet. Han pratade bland annat att han hade konakt med NASA och massa konstiga osammanhängande saker. Då upptäckte man att den här människan inte var frisk. Han var helt enkelt psykotisk kan man säga - det märkte man ju, säger Peter Lindblom.

För polispatrullen som ingrep var det uppenbart hur illa däran mannen var. Han hade inte hotat någon specifik person och bedömdes som ett sjukvårdsfall. 

Efter att polisen lämnat av honom på psykakuten fick man serare veta att han släppts.
- Jag blir lite konfunderad över varför man släpper en person som behöver mer vård, säger Peter Lindblom. 

Oroande utveckling
Även om det sällan blir så allvarligt, så får polisen flera gånger i veckan köra psykiskt sjuka personer till psykakuten. Många gånger släpps de sedan igen eftersom de anses för friska för att få vård.

Bo Vippentorp, som är ordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa, i Halland säger att det är en oroande utveckling.
- Jag tycker själv att det är för dåligt. Det måste tas i med hårdhandskar och göras en utredning om varför den här personen handlar som han gör, säger Bo Vippentorp.

Är det vanligt att folk som verkar så sjuka inte får hjälp?
- Ja, det händer att de bara skickas hem.

I Skåne är det samma utveckling. Allt mer polisarbete handlar om att hantera psykiskt sjuka. Därför har man bestämt sig för att öka personalens kunskap omkring pyskiskt ohälsa.

Mannen som släpptes i Halmtad ville inte ha vård och bedömdes inte vara tillräckligt störd och ansågs inte vara farlig för allmänheten.

Maria Staroscinski, chefsöverläkare i psykiatri för södra Halland förklarar hur bedömningen görs.
- Det är strikt reglererat i lagstriftning som man måste följa och den ribban har inte höjts på något sätt. Vi följer de lagar som har funnits länge, säger Maria Staroscinski. 

Hur säker kan man vara på att man träffar rätt i bedömingar och att ni verkligen tar hand om de störda som har problem och kan vara våldsamma?
- Det är som med alla andra medicinska bedömningar - någon 100 procentig säkerhet är inte möjlig. Beroende på undersökarens kompetensnivå är sanolikheten ändå stor att man gör rätt bedömning.

Finns det många människor som mår så dåligt att de utgör ett hot för allmänhet och inte är under vård?
- Det gör det säkert av olika orsaker men hur många är omöjligt för mig att uttala mig om, säger Maria Staroscinski, chefsöverläkare i psykiatri för södra Halland.


Mikael Holmén
mikael.holmen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".