1 av 2
Tito Beltran på väg in i Göta Hovrätt (foto: Scanpix).
2 av 2
Pinsamt bakslag för åklagare Ingela Svensson (foto: Scanpix).
KUNGSBACKA

Polisens inspelning för dålig - igen!

Förhandlingarna i hovrätten mot operasångaren Tito Beltrán inleddes med ett en rejält bakslag och en pinsam incident för hallandspolisen och åklagaren Ingela Svensson. Viktiga videoinspelade vittnesförhör med en utsatt kungsbackaflicka visade sig vara av undermålig kvalitet.

Hovrättsförhandlingarna tar upp två olika fall, dels det uppmärksammade fallet där Beltran i tingsrätten dömdes för våldtäkt mot skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka.

Men det handlar också om ett fall där en flicka vid flera tillfällen under börjarn på 2000-talet ska ha utsatts för sexuella övergrepp av beltran. händelserna ska ha inträffat vid ett tiotal tillfällen när flickan var i 7-årsåldern, men Beltran friades av Varbergs tingsrätt för sexuellt utnyttjande.

En av orsakerna var att det inspelade vittnesförhöret med flickan ansågs för dåligt.  

Inför hovrättsförhandlingarna spelade man så in ett nytt vittnesförhör, ett förhör som vid gårdagens förhandlingar visade sig vara undermåligt det också. Tommy Nyman som är chef för länskriminalen säger till P4 Halland att inspelningsutrustningen i just Kungsbacka har varit dålig under en längre tid, men att det kostar mycket pengar att skaffa en bättre utrustning. Detta kommer man i alla fall att göra nu enligt ett nyligen fattat beslut.

Nyman säger också att han är förvånad över att man inte förrän i rätten upptäckte att inspelningen även denna gång var av dålig kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".