Halmstad

Riktat arbete ska minska utanförskap

Halmstad kommun ska minska utanförskapet på Andersberg genom att göra stadsdelen både tryggare och attraktivare.

Halmstad kommun kommer att samarbeta med polis, arbetsförmedling, försäkringskassan och de boende i området.

– Vi kommer att jobba med den fysiska miljön, det är redan inlett ett förändringsarbete som handlar att bygga en spontaindrottsplats och förändra parkområden, säger Henry Bengtsson, utvecklingschef på Halmstad kommun.

Man ser också över hur man ska anknyta de östra stadsdelarna tydligare till både staden och havet för att göra området till en attraktivare och tryggare miljö.

– Det blir nattvandringar, grannsamverkan och trygghetsvandringar för att betona möjligheten att vi skapar tryggare miljöer som kan upplevas positivt av alla, säger Henry Bengtsson.

Avtalet tecknas mellan regeringen och kommunen och syftet är alltså att man vill bryta utanförskapet i vissa stadsdelar.
21 kommuner har fått möjlighet att teckna det här avtalet. Avtalet gäller i två år fram till 2010.

Men det finns inga pengar i projektet utan ambitionen är att kommunen, myndigheterna och de boende ska försöka hitta andra vägar att arbeta inom de offentliga resurserna.

Polisens del i avtalet kommer bland annat vara att göra andersberg tryggare, för arbetsförmedlingen och försäkringskassan gäller det till stor del att hitta vägar att bryta långvarig arbetslöshet.

Att få kommunikation med de boende är av stor betydelse, man har bland annat ordnat stormöten där de boende kan komma till tals och man försöker få de boende att gå med på trygghetsvandringar.

Man är beredd att arbeta hårt för att få igång ett förändringsarbete för att minska utanförskapet i Andersberg något som Henry Bengtsson vet inte blir lätt.

– Utanförskapsfrågor är inget man påverkar på kort sikt. Det kan man bara påverka på långt sikt genom ett målmedvetet och ett mycket konkret arbete, säger Henry Bengtsson, utvecklingschef på Halmstad kommun.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".