Halland

Kritik mot återvinningsstationer

Återvinningsstationer ser ut som sopstationer - överfulla och dåligt städade! Kritiken framfördes till ansvariga på torsdagen.

Kritiken framfördes på torsdagen av halländska tjänstemän och politiker i ett möte med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för återvinningsstationerna.

Reaktioner på stök
Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Mari-Louise Wernersson får ofta höra reaktioner om de stökiga stationerna.

– Jag får ganska många samtal, skrivelser, bilder, folk hör av sig och tycker att det är ostädat. Att det blir mer sopstation än en återvinningstation. Nu är det så att återvinningsstationer är FTI:s ansvar, så det är inte kommunens ansvar. Det är de som ska hålla rent och tömma, säger Mari-Louise Wernersson, till P4 radio Halland.

Kritiken mot hur Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), sköter sina återvinningsstationer gick inte att ta fel på då halländska tjänstemän o politiker diskuterade problemen med FTI på tordagen.

Folk lämnar fel saker
Från halländskt håll tyckte man också det är fel att dra in stationer i ett tillväxtlän, men även röster hördes där man efterlyste mer enhetliga stationer och till exempel belysning eftersom många besöker återvinningsstationerna kvällstid.

Man ansåg också att det är viktigt att hålla god ordning och städa för att få kommuninvånarna att göra rätt och inte tro att det är en sopstation.
Det tror Annika Ahlberg, återvinningschef på FTI, är en anledning till att många återvinningsstationer inte fungerar som tänkt var.

– Folk kommer dit med andra saker. Ibland kan det också bero på att återvinnningscentraler inte är öppna. De är ute med sängar och cyklar och när de inte kan lämna det på en återvinningscentral lämnar de det hos oss, säger Annika Ahlberg.

Ligger ni på era entrepenörer tillräckligt så att de också sköter det?
– Ja, jag har daglig kontakt med våra entrepenörer och försöker få det att fungera. Vi kommer att göra om insamlingssystemet för plast, kartong och metall och kommer då att styra entrepenörer på ett annat sätt och hoppas att det kommer att hjälpa.


Mats Wetterlund
mats.wetterlund@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".