Laholm

Oroade markägare mötte Banverket

När Banverket ska avverka skog för en trädsäker järnväg genom Laholms kommun, förlorar markägarna en stor yta jord- och skogsbruksmark. De är nu oroliga för att de inte ska få en marknadsmässig ersättning.

Markägaren Rolf Johansson från Knäred kommer att bli av med 4,5 hektar.

– Det är likadant med vägar och naturreservat. Du kan inte påverka någonting. Myndigheterna bestämmer att så ska det vara och sen gör man så antingen om man som markägare vill eller inte, säger Rolf Johansson, till P4 Radio Halland.

Det blev många frågor när Banverket informerade markägarna om sina planer på en trädsäker järnväg på torsdagskvällen. De flesta frågorna handlade om ersättningen. När 20 meter skog på var sida rälsen avverkas  förlorar markägarna en stor del av sin inkomst, även om ersättningen från banverket skulle bli marknadsmässig.

– De har klart sagt att man bara får betalt för virket. Man får inte betalt för bortfall av produktionsmark - det får man ingen ersättning för. Jag lever på jord- och skogsbruk och då är det inkomst som de plockar väck direkt, säger Rolf Johansson.

Lars Ottosson, projektledare för ”Trädsäkra järnvägar”, informerade markägarna i Knäreds bygdegård på torsdagskvällen. Han säger att han förstår att många blir upprörda.

– Absolut. Det handlar om oförståelse. De har inte riktigt förstått samhällsnyttan och den åläggan vi har på oss från regering och politiker att göra en trädsäker järnväg, säger Lars Ottosson.

Lantmäteriet kommer nu att värdera den skog som avverkas, och det är hur värderingen kommer att gå till, som oroar markägarna.

Att det handlar om oförståelse verkar inte troligt, för en trädsäker järnväg behövs, det var de flesta överens om.

– Det är det miljövänligaste transportsättet vi har och det måste fungera. Men det måste vara inom rätt former också, säger Rolf Johansson, markägare från Knäred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".