Halmstad

Skolverket kritiserar Halmstad

Skolverket ser allvarligt på att invandrare tvingas köa för att få svenskutbildning på SFI, Svenska för invandrare, i Halmstad.
Skollagen säger att en elev ska behöva vänta högst tre månader från anmälan till dess att man får påbörja utbildningen.

Halmstad kommun riskerar att bryta mot skollagen när kön till SFI- utbildningen, Svenska för invandrare, växer. Det är intagningsstopp på SFI i Halmstad, eftersom pengar inte räcker till.

Skollagen säger att en elev ska behöva vänta högst tre månader, efter att man anmält sig till SFI tills dess att man får på att börja utbildningen.

Alf Johansson, som är avdelningsjurist på Skolverket berättar vad som händer om Halmstad bryter mot skollagen:

– Det händer väl egentligen ingenting för det finns inga sanktionsmöjligheter knutna till den här regeln. Den som är drabbad man anmäla som det som ett ärende till Skolverkets tillsyn. Då kan Skolverket pröva om man uppfyller lagens krav. Om inte, då kan man rikta kritik mot kommunen, säger Alf Johansson på Skolverket. 

När skolverket riktar kritik mot en kommun har kommunen tre månader på sig att komma in med en skriflitg redogörelse där det ska framgå hur den tänkt lösa problemet.
Skolverket gör sedan en uppföljning för att se om kommunen har rättat sig och de fortsätter att följa upp tills kommunen har bättrat sig.

Skolverket ser allvarligt på om inte Halmstad kommun lyckas erbjuda utbildning inom tre månader:

- Då följer man inte lagstiftningens intentioner och det är mycket allvarligt. Har lagstiftaren menat att man har rätt till utbildningen efter längst tre månader då ska man se till att man sköter det, säger Alf Johansson.


Sophia Herter
sophia.herter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista