Halland

Kritiska pensionärer mötte politiker

Mat, vård och värdighet stod i fokus när Sveriges pensionärsförbund mötte politiker i en paneldebatt på torsdagskvällen.

Vad menas med värdighet?
Det undrar SPF, Sveriges Pensionärsförbund, som försöker synliggöra vård och omsorgsfrågor. På torsdagskvällen ordnade SPF Halland en paneldebatt där medlemmarna fick ställa frågor till både kommun- landstings- och riksdagspolitiker.

– De uppskattade det väldigt mycket. De tycker det är  utmärkt att vi skapar forum för dem att träffa politiker, säger Ulla-Britta Jönsson, ordförande på Sveriges pensionärsförbund Halland.

Publiken var bland annat missnöjd med förhållanden inom äldreomsorgen. Göran Karlsson, gruppledare för centerpartiet i landstingsfullmäktige, var en av politikerna som fick svara på kritiska frågor.

– I Halland genomförs 3000 läkarbesök varje dag. Jag är övertygad om att 2995 av dem är nöjda med sitt besök men fem är missnöjda. Vi får lyssna på dem som för fram synpunkter om vad de upplever och vad de upplever att andra upplever, säger Göran Karlsson.

Pensionärerna tog upp frågor om hur mat skulle serveras, hur ofta en boende skulle få duscha och om behovet av boenden även för de som inte behöver det av medicinska skäl utan av sociala. Man kan säga att pensionärerna ifrågasatte politikernas syn på värdighet. Alla riksdagspartier utom miljöpartiet var representerade och Göran Karlsson tror att de kunde ge svar på det mesta.

– En del besked hoppas jag att de upplever att de har fått och svar på frågor. Sen har vi också lyssnat på det som förts fram, säger Göran Karlsson.

Men Ulla-Britta Jönsson, ordföranden i SPF Halland kände inte att hon fick så många svar.

– De pratar väldigt mycket men vad blir det utav det? Jag tror att vi hade det bättre på förmiddagen när vi pratade om vad vi kan påverka i lokala pensionärsråd. Vi får vässa tänderna och lära oss hur vi hantera politiker på deras hemmaplan, säger Ulla Britta Jönsson.  


Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista